Tuesday 2 June 2015

Jessica Sorensen - Violet, Luke és a végzet (Véletlen 3.)


Violet és Luke párosa Callie-hez és Kayden-hez hasonlóan sokat szenvedett, majd egymásra talált és egy minden rendben is volt. Mint a többi ilyen témájú könyvnél általában. Ennyivel össze is lehetne foglalni a történetet, de ez most más volt. Néha jó, néha rossz értelemben, de különbözött az első kettőtől, az biztos. Már az első soroktól kezdve érezni lehetett, hogy itt valami nagyon el van cseszve. Néha csak úgy üvöltött a lapokról a tömény depresszió.

Luke iszik, bulizik, szexszel, pókerezik, cigizik, tanul, focizik és szenved, legalábbis év közben ez a rutinja, de mivel a történet leginkább nyáron játszódik, értelemszerűen a foci és a tanulás itt kiesik. A többi „hobbiját” bármennyire is nem támogatom, de kénytelen vagyok elismerni, hogy nélkülük valószínűleg teljesen tönkremenne.

Az anyja viszont úgy őrült, ahogy van. Legtöbbször, amikor ezt mondják egy emberre szerintem senki sem gondol bele komolyabban, hogy milyen is lehet egy valódi őrült. Hogy ez konkrétan egy betegség, amit ugyanúgy kezelni kell, mint egy tüdőgyulladást. Mostantól ha beugrik ez a szó, szinte biztos, hogy gondolatban Luke anyját fogom hozzákapcsolni. Nemcsak azért, ahogy bánt a fiával, vagy amikre rávette, amiért elfeledkezett a lányáról, még csak nem is azért mert drogos. Amikor Luke visszaemlékezős részeit olvastam, hozzá hasonlóan kedvem lett volna picire összehúzni magam, majd olyan messzire futni, amennyire csak lehet. A fiú viszont nem akarja súlyosbítani a helyzetet, habár már régebben rájött, hogy ez tényleg nem normális. Így tehát legyen bárhol is, némán tűri, hogy az anyja és a múltja még a távolból is kínozza.

Aztán ott van Violet, Callie szobatársa, aki az előző részekben egy totális kurvának lett beállítva. Később persze kiderül, miért, de előtte még az olvasó kénytelen beismerni, hogy az ő helyzete is sokkal bonyolultabb, mint amennyit megtudunk az első két könyvben. Miután meggyilkolják a szüleit, nevelőszülőktől nevelőszülőkig vándorol, mígnem nagyjából 15 éves korában a nála alig 8 évvel idősebb Preston magához veszi. A dolog szépséghibája csupán annyi, hogy ez után zsarolással ráveszi a lányt, hogy adja el a drogjait helyette. Persze Violet-et nem nagyon kell győzködni, ugyanis az ő „káros szenvedélye” az adrenalin függősége. Míg Luke-nál az alkohol meg a szex működik, Violet az élete kockáztatásával menekül a múltja elől.

Csak a sokadik „véletlenszerű összefutásuk” után kezd el ténylegesen beindulni a sztori. A szobatársaik révén már ismerték egymást, de nagyjából semmit sem tudtak egymásról. Ez jó pár fejezeten keresztül így is marad, amit nem bántam. Itt nem voltak sem unalmasak sem erőltetettek a múltban vájkálós részek.  Persze miután kezdik jobban megismerni egymást és ráébredni, hogy a másik társaságában sokkal elviselhetőbbek a történtek a sors, a múlt és az összes többi klisé közbeszól, de természetesen az olvasó tisztában van vele, hogy nem azért nem hiába szerepel a címben a végzet szó.


Kissé zavaró volt, hogy túlontúl rövidre sikerült a könyv. Ez viszont nem akkora baj, hiszen a lényeg úgy ahogy megtörtént: Violet és Luke belátták, hogy nem tudnak a végtelenségig menekülni az érzéseik és a múltjuk elől, ha akarnak, tudnak jobb emberekké válni és ott lenni a másik mellett, ha igazán szükséges. 

No comments:

Post a Comment