Tuesday 27 October 2015

Jamie McGuire - Beautiful Oblivion



A függetlenségét szenvedélyesen védelmező Camille Camlin, becenevén Cami boldogan hagyta a háta mögött a gyermekkorát, mielőtt az véget ért volna. Dolgozik, amióta megszerezte a jogosítványt, és a főiskola első éve óta albérletben lakik. Most a Red Doorban pultos, és a munkán meg főiskolai óráin kívül nincs másra ideje. Trenton Maddox az Eastern Állami Egyetem koronázatlan királya volt, aki már középiskolásként egyetemista lányokkal járt. A barátai irigyelték, a nők be akarták törni, de miután egy tragikus baleset fenekestől felforgatta az életét, Trenton otthagyta az egyetemet, hogy megbirkózzon iszonyatos lelkifurdalásával. 
Tizennyolc hónappal később Trenton otthon lakik özvegy édesapjával és egy helyi tetováló szalonban vállal munkát, hogy fizetni tudja a számlákat. Amikor már azt hiszi, hogy az élet visszazökkent a megszokott kerékvágásba, a szeme megakad a Red Doorban egyedül üldögélő Camin. 
A lány hisz abban, hogy sikerül szigorúan plátói szinten tartania a Trentonhoz fűződő friss barátságát. De amikor egy Maddox fiú szerelmes lesz, az örökre szól – még akkor is, ha esetleg Cami miatt hullik szét a már így is szétforgácsolódott családja.



A nagy csattanót már jó előre lelőtték nekem (ezúton köszönöm a padtársamnak), így sok érdekes, értelmes, szerethető elem nem maradt a könyvben. Az egész nagy konfliktus, a szeret-nemszeret huzavona a spoilert kerülő olvasók (és nem olvasó padtársakkal rendelkezők) számára csupán a legvégén áll össze egy értelmesnek titulálható, elfogadható okká. Egészen addig, úgy tűnik, mintha a szereplők értelmetlen baromságokról vitatkoznának, de rájuk hagyjuk, mondván ők biztos értik, mi meg majd meg fogjuk érteni. Hála (vagy nem, majd kiderül) égnek, nekem nem kellett ezen végigmenni, értettem én, hogy Trenton mit nem tud és Cami mit és miért akar titokban tartani. CSAK ROHADTUL NEM ÉRDEKELT! Cami járt Thomas-szal 3 hónapig, majd újabb 3 hónapig tartották a kapcsolatot úgy-ahogy (és nem, nem vagyok hajlandó pár sms-t meg elvétett hívást kapcsolatnak nevezni), majd Cami szakított vele Trenton miatt. Aki szegény mindebből annyit tudott, hogy a lány őt választotta, azt már nem hogy a tulajdon bátyja helyett. Thomas természetesen tudta, ki miatt esett szét a kapcsolata (de most komolyan, mit vár sok-sok kilométer távolságból??), ami megint csak nem fair az öccsével szemben. Cami, ahelyett, hogy tájékoztatta volna utóbbit (mert, miért is ne??), inkább egyre mélyebbre ásta magát hazugságai fertőjében. Én azért bírtam volna. ha beléjük fullad.

Ennél a komplett Gordiuszi csomónál talán egy idegőrlőbb momentum(sorozat) jött szembe velem ezen lelki terror folyamán. Cami a Redben végzett munkája mellett elkezd Trenton munkahelyén, egy tetoválószalonban is dolgozni. Mivel nincs egy tetkója se, és többszörös nyomás hatására az a téveszme lesz a mániája, miszerint csak úgy lehet tetkószalonban dolgozni, ha legalább 1 dl tinta van a bőre alatt, hagyja Trent-nek, hogy kivarrja. Nem azért, mert mindig is tetkót akart, vagy szereti őket, esetleg művészeti szempont miatt. Nem, pusztán munkahelyi követelményként. 

Trenton egy pontig egészen elviselhető volt. Számítottam rá, hogy a szituáció áldozataként fogok rá tekinteni, de mivel ez nem következett be maradtam a szimpla közönynél. Semmivel sem volt érdekesebb vagy szerethetőbb Travis-nél. Az egyetlen különbség kettejük között a vérmérsékletük volt. Míg az utóbbi már-már kényszeresen verte laposra az embereket, Trenton viszonylag hatékonyan tudott uralkodni magán. Az állandó bébizést és nyáladzást nyála sem nyelem le, de legalább dühkitörései nem voltak.

McGuire eddig még nem hozott össze olyan könyvet, ami különösebben tetszett volna, de örömmel látom, hogy mindketten próbálkozunk.

No comments:

Post a Comment